Vi använder kakor (cookies)

Vi använder nödvändiga kakor, samt kakor för att samla in analysdata så att vi kan förbättra vår webbplats. Läs mer om vår användning av kakor.

Pengarna till klimatet – hur finansierar vi den gröna omställningen?

16:00

2021-11-17

Interaktivt webbinarium

Klimatkrisens omfattning är global. Men för att kunna klara den gröna omställningen krävs offensiva satsningar på alla nivåer.

Inte minst är lokala och regionala investeringar en viktig nyckel till framgång. Det handlar om allt från att stoppa skogsbränder och säkra samhällen mot skyfall till att bygga ett fossilfritt transportsystem, en förnybar energiproduktion samt miljövänliga bostäder och lokaler.

För att den gröna omställningen snabbt ska kunna realiseras behövs en stark finansiering. Det behöver skapas ett finansiellt ”ekosystem” med kapacitet att generera tillräckligt med pengar och att kanalisera dem i rätt riktning. Både offentliga och privata aktörer behöver ta bärande roller. Det bör finnas ett samspel mellan det som händer på EU-nivån, i termer av resurser och regler, och det som sker i Sverige. På lokal och regional nivå, som en del i detta ekosystem, är exempelvis gröna lån och obligationer viktiga verktyg.

Var står vi idag när det gäller finansieringen av den gröna omställningen? Vad behöver förändras? Vad behöver förstärkas? Hur fixar vi de pengar som krävs för att klara klimatet?

Medverkande:

Jytte Guteland, europaparlamentariker (S)

Björn Bergstrand, hållbarhetschef Kommuninvest

Réka Tolnai, förbundsordförande CUF

Bas Thijssen, finanscontroller Skövde kommun

Edvina Palmcrantz, förbundsstyrelsen SSU

Här nedan kan du se hela webbinariet i efterhand. På grund av tekniska problem under inspelningen visas enbart Powerpoint-presentation och ljud under första delen av seminariet, medan den avslutande paneldiskussionen innehåller både ljud och bild på paneldeltagarna.